Etusivu   |   Facebook

Salpausselän Vinttikoirakerho Ry - EtusivulleSalpausselän Vinttikoirakerho Ry

Kerhon historia

Mistä kaikki alkoi?

Salpausselän Vinttikoirakerho ry on Suomen vanhin vinttikoirakerho. Se perustettiin 26.7.1950 Lahden Vinttikoirakerhona. Tuolloin sen perustavassa kokouksessa oli seitsemän jäsentä. Tästä kerhokipinästä sai alkunsa Suomessakin organisoitu vinttikoiraharrastus, johon toimintamallia haettiin suoraan Englannista. Myöhemmin LVK:sta kehittyi valtakunnallinen Suomen Vinttikoiraliitto, ja kerhomme muutti nimensä Salpausselän vinttikoirakerho ry:ksi.

1950-luvulla Lahdessa oli vankka englanninvinttikoirakanta, joista useat olivat tuontikoiria Englannista tai Ruotsista, joten kerhomme perustajajäsenten kiinnostus suuntautui juoksutoimintaan. Suomen ensimmäiset viralliset "ratajuoksukilpailut" järjestettiin Lahdessa Radiomäen urheilukentällä 31.12.1953. Kyseinen kenttä oli tarkoitettu yleisurheilukilpailuja varten, joten koirien juoksumatkat olivat 200 tai 300 metrin spurtteja. Radiomäen kentän keskeinen sijainti Lahden kaupungissa takasi näille kisoille suuren yleisön ja teki samalla vinttikoiraharrastusta tunnetuksi.

1970-luku, aktiivisen toiminnan aika

1950 - 60 luvuilla kerhomme harrastustoiminta pysyi suhteellisen pienimuotoisena ja juoksutoimintaan painottuneena. 1960-luvulla greyhoundien lisäksi tulivat myös whippetit juoksuradoille.

1970-lukua voidaan pitää kerhomme edistyksellisenä aikana. Tällöin tapahtui kerhotoiminnan selvä laajeneminen sekä jäsenmäärän kasvu. Afgaanista tuli "muotikoira" ja myös borzoit kasvattivat suosiotaan. Kerhomme nykyiset toimintamuodot saivat tällöin alkunsa. Järjestettiin ensimmäinen vinttikoirien erikoisnäyttely, istuttiin ahkerasti kerhoilloissa, harjoiteltiin maastossa, tehtiin retkiä luontoon ja juoksuradoille ym....

SSVK järjesti ensimmäisen vinttikoirien erkoisnäyttelyn vuonna 1975 Lahdessa. Näyttelypaikkana tuolloin oli kuplahalli ja tuomareina 100:lla vinttikoiralla Hans Lehtinen ja Rainer Vuorinen. Näyttelystämme muodostui tuosta lähtien jokavuotinen traditio.

1970-luvulla käytiin myös taistelu virallisesta juoksuharjoitteluradasta pitkäaikaisen puheenjohtajamme E. Jutilan johdolla. Valitettavasti Lahden kaupunki veti asiassa pitemmän korren. 1980 - 90 luku, hauskaa harrastamista.

Juoksutoiminta oli hyvin keskeisessä asemassa myös 1980-luvulla, mutta virallisen juoksuradan sekä hyvän harjoituspaikan puuttuminen tulivat pikkuhiljaa juoksuharrastuksen kehittymisen esteeksi. Lahden kaupunkia lähestyttiin jälleen asian tiimoilta mm. adressin voimin, mutta turhaan. Muuten kerhomme toiminta jatkui hyvin aktiivisena. Maastojuoksuharjoituksia oli 1990-luvulla entisellä Mukkulan golfkentällä sulassa sovussa jänisten ja lampaiden kanssa, sekä myöhemmin Hälvälän vanhalla lentokentällä. Kerhomme toimintamuotoja ovat olleet match show't, kerhoillat, pikkujoulut ym... Tärkeimpänä voimannäytteenä ovat olleet perinteiset vinttikoirien erikoisnäyttelymme.

2000 - luvulle

Kerhomme jäsenmäärä on kasvanut tasaiseen tahtiin 1990-luvun loppupuolelta lähtien. Nykyään jäsenistöämme löytyy aina Turusta Lapin Tervolaan saakka! Harrastajia löytyy sekä näyttely- että juoksupuolelta ja rotujen kirjo on laaja eikä rajoitu vain vinttikoiriin.

50-vuotisjuhlamme kunniaksi vuonna 2000, järjestimme ratajuoksukilpailut Helsingin Tuomarinkartanossa, juhlamaastot Messilässä, juhlanäyttelyn Suurhallissa sekä juhlavuoden huipennuksena gaalaillan. Sekä näyttely että gaalailta järjestettiin yhdessä Suomen Vinttikoiraliiton kanssa.

Vuonna 2001 järjestettiin maastojuoksukilpailut Whippet-Harrastajat ry:n kanssa. Näyttelyä ei järjestetty. Juoksuharjoituksia pidettiin kesällä ja osallistuttiin Salpausselän kennelpiirin järjestämiin näyttelyharjoituksiin.

^ Ylös

 

www.ssvk.fi | Copyright © 2009-2023 Salpausselän Vinttikoirakerho ry | Toteutus marikoo.com
Tämä sivu päivitetty 19.06.2018 | Tietoa sivustosta | Sivukartta